Inför Tieto – Vi har pratat med Head Start alumn Kathrine Bygren numera trainee på Tieto

Som inspiration inför Tietoträffen onsdagen den 9:e november har vi tagit kontakt med Kathrine Bygren som är Junior Business Development trainee på Tieto. Kathrine är nyexaminerad civilingenjör från KTH och är idag med i Head Start alumni, hon var själv adept så sent som förra året. Vi frågade henne bland annat hur den resan har sett ut och hörde lite om vad balans (årets Head Start tema) innebär för just henne.

Vi hoppas att hennes resa kan ge er motivation och inspiration!

kathrinebygren
Kan du beskriva vad Head Start har varit och är för dig idag?
Jag blev nominerad till programmet i augusti 2015 och visste inte något om Head Start innan dess. När jag sen sökte mer information om Head Start och Styrelsebalans insåg jag vilken otrolig chans till inspiration och karriärguidning det var. Jag och min mentor hade många bra samtal under året och ett av de bästa tipsen jag fick av henne var att inte stressa karriären och göra val som håller öppet för nya möjligheter. Vi har nu planer på att ses i höst, då båda två precis påbörjat en ny tjänst. Det ska bli så kul att höra mer!

Jag gillar att Head Start ger en blandning av både ett mentorskap samt att man får möjlighet att knyta kontakt med andra kvinnliga studenter som kommer ifrån andra utbildningar. För mig var det en otrolig möjlighet att t.ex. få lära känna studenter från HHS vilket annars var svårt för mig som pluggade på KTH. Det ger nya perspektiv! Idag, som en del utav Head Start Alumni, har jag en möjlighet att få fortsätta ta del av nätverket vilket jag uppskattar och kommer att ta aktiv del i.

Head Start är ju ett nätverk, hur nätverkar du?
Jag ser nätverkande som en möjlighet att knyta kontakter och inspireras av andra. Som trainee får jag nätverkande lite ”gratis” i min roll genom möjligheterna att få träffa många inom Tieto. Jag skulle säga att mitt primära fokus på nätverkande har senaste tiden varit riktad inom just Tieto för att hitta kontakter internt. Vi har ett Young professionals nätverk och Trainee-alumni nätverk som jag är aktiv inom på AW och eventkvällar. Sedan är jag också med i alumninätverk för Malvinas (KTHs tjejnätverk) tidigare styrelsemedlemmar och Head Starts alumninätverk.

Vad tycker du har varit det mest minnesvärda med Head Start hittills?
Att Head Start inte drivs med något vinstintresse utan att alla som är med som mentorer eller adepter har ett genuint intresse och nyfikenhet. Det är nog det jag tar med mig som mest minnesvärt och kul.

Varför blev det just Tieto och deras traineeprogram?
Tieto har varit synliga på KTH så jag har alltid sett dem som en potentiell arbetsgivare. Sedan var vi även på besök förra året via Head Start och fick en inspirationskväll som gav mig mer intresse för företaget. Jag skrev mitt examensarbete inom digitalisering på ett startup företag inom IT, så jag har alltid varit intresserad av IT och vad som kan göras inom digitalisering och därför kändes Tieto rätt för mig. Att det blev just som trainee är för att mitt mål var att inleda min karriär med ett traineeprogram

Hur ser upplägget av programmet ut och vad gör du just nu om dagarna?
Tietos GenT-program är 10 månader och består utav fyra moduler där vi får intern utbildning och även möjligheten att lära känna företaget bättre. Vi får möjligheten att besöka våra kontor i Stockholm, Helsingfors, Oslo och Ostrava vid utbildningarna. Sedan har vi även en utlandsperiod, samt en rotation till en annan avdelning/industri.

Just nu driver jag mitt eget projekt som är riktat in mot organisationen. Det gör att jag sitter mycket i möten med andra Tieto anställda, men driver min egen dagliga agenda. Som trainee får vi även möjligheten att skapa oss ett brett nätverk och det är inte ovanligt att jag en vanlig dag har ett ”inspirations tillfälle” inbokat med någon industriansvarig för att få en bättre bild av möjligheter inom Tieto. Tieto är så stort och man kan jobba emot allt ifrån energi, bank, retail eller kommun mm. En business developer roll handlar i stora drag om att vara med och ibland driva projekt, andra gånger stödja processer, vara med i upphandlingar och diskussioner om partnerskap osv. så jag får möjligheten att bidra inom väldigt omväxlande områden.

Årets Head Start tema är balans – vad innebär balans för dig?
Balans för mig är att få med det jag vill i mitt ”livspussel” i vardagen, men kanske inte lika stora delar av allt alltid. Ibland kanske jobb tar mer plats och gymmet får lida ett tag, men att det sedan finns tid och möjlighet att balansera upp det vid annat tillfälle. Man kan kanske säga att balans för mig är inte att hinna göra allt jag vill hela tiden, men ändå veta att det går att få ihop i längden. Det ger mig lugn och glädje att exempelvis gå helhjärtat in i jobbet under ett tag för att senare kanske kunna gå tidigare på fredagar.

Under kvällen den 9:e november kommer vi diskutera Tietos koncept Work-life balance, vad innebär det för dig?
För mig är Tietos Work-life balance att man har frihet i hur man lägger upp sitt arbete och sina dagar. Självklart måste man infinna sig och utföra sina åtaganden, men har jag till exempel en dag eller förmiddag med telefonmöten är det helt accepterat att jag tar det hemifrån. Då kan jag komma in efter lunch eller jobbar med det jag ska producera hemifrån, eller exempelvis ett annat kontor om jag skulle vilja. Tietos Work-life-balance tycker jag även står för att man ska kunna klara av sitt arbete på sina anställda timmar. Ibland kanske vissa veckor blir lite tyngre, men då är det självklart att veckor som är lite lättare i arbetsbörda ska nyttjas.

Ett av målen med Head Start är att inspirera, på det temat undrar vi om du har någon pod att rekommendera?
Ja, en pod jag lyssnat på senaste tiden är ”i huvudet på en hjärnforskare” den är lite rörig stundvis i dialogen, men man får ut otroligt mycket intressant fakta och förståelse för hur kroppen och specifikt hjärnan reagerar under press, stress, glädje osv. Jag tycker att det hjälper lite för att förstå sina inbyggda beteenden och hur man kan agera så att man inte låter sig påverkas så djupt fysiskt av exempelvis stress.

Sist men inte minst, vad motiverar dig just nu?
Just nu motiveras jag av att jag tycker att det är kul att gå till jobbet! Jag får eget ansvar och jag får lära mig saker på ett nytt sätt som inte går ut på att sitta i skolbänken.

Tack Kathrine för att vi fick prata med dig inför kvällen hos Tieto! Vi hoppas vi träffar så många som möjligt av ni som är medlemmar i nätverket där. Ni som kommer den 9:e har möjligheten att prata mer med Kathrine (https://se.linkedin.com/in/kbygren/en) som kommer vara på plats samt paneldebattsdeltagarna:

Micaela Vernmark, Business Analyst, Financial Serviceshttps://se.linkedin.com/in/micaela-vernmark-0b36384b

Doreen Rothe, Head of Enterprise Content Management (ECM): https://se.linkedin.com/in/doreenrothe/sv

Yamit Viitaoja, Sales Lead, Financial Serviceshttps://se.linkedin.com/in/yamitviitaoja/sv

Anna G Sandberg, Business Consultant, Financial Serviceshttps://se.linkedin.com/in/annagsandberg

Carina Wiman, Senior Business Developer, Healthcare & Welfarehttps://se.linkedin.com/in/carina-wiman-lundin-lundho-127b0b/sv

Om ni redan nu har någon fråga som ni skulle vilja ha svar på får ni gärna skicka den till oss på nina.haskovec@headstart.nu.  Självklart kommer det även finnas möjlighet att ställa frågor även under kvällen men vi uppmuntrar er att redan nu börja spåna och skicka in frågor.

Vi ser fram emot att träffa er igen onsdag den 9:e november på Tietos huvudkontor!

//Nina och Victoria
Projektledare Mentorprogrammet 16/17