”Vad är det värsta som kan hända?”

”Hej! Idag presenterade jag mitt exjobb, vilket gick sådär, men som både publik och stöd hade jag min fantastiska (ex)mentor Ylva där. Jag är så glad att jag lärt känna henne och få ta del av hennes erfarenheter, så jag vill verkligen säga TACK till Head Start och det fantastiska arbete ni gör! Fortsätt så” – postat av Åsa i Head Starts nätverksgrupp på Facebook 29/8 2016.

Åsa Björndahl

Det är 2 år sedan Åsa var adept med Ylva som mentor, och när vi fick höra att de fortfarande har kontakt ville vi såklart att fler skulle få ta del av deras Head Start-historia. Så, här följer den:

Åsa Björndahl är nyutexaminerad civilingenjör från Industriell ekonomi på KTH och har precis börjat jobba som IT-konsult. ”Jag växer av att möta och inspireras av drivna och framgångsrika personer vilket jag trodde att Head Start skulle kunna vara en plats för, vilket det verkligen visade sig vara!Ylva Hambraeus Björling är civilingenjör från KTH med inriktning elektroteknik. ”Jag har under större delen av mitt yrkesliv arbetat med att öka förståelsen för möjligheterna med IT och användningen av IT, i alla branscher. Jag ägnar mig sedan ett par år tillbaka huvudsakligen åt styrelsearbete kombinerat med egenföretagande som senior rådgivare samt försäljning av jakttorn”. Ylva var Åsas mentor i Head Start. ”Jag har alltid varit engagerad i ledarskapsfrågor och har försökt uppmuntra och motivera mina medarbetare och anställda till att ta större ansvar och anta allt svårare utmaningar. Jag har också arbetat för att få fler ungdomar och då särskilt kvinnliga ungdomar att välja naturvetenskapliga och tekniska utbildningar och förstå tjusningen med teknikens möjligheter. Steget var då inte så långt till att ”våga” vara mentor till en student. Head Start gav mig den chansen och matchningen ”satt som en smäck” redan från start när Åsa och jag träffades.”

Vad hade ni för förväntningar på mentorskapet?
Åsa: Nu är det snart två år sedan jag började mentorprogrammet så jag minns inte riktigt vad jag hoppades på annat än att växa som person, få nya perspektiv på viktiga frågor i livet från någon erfaren och oberoende samt försöka komma på vad jag skulle jobba med efter examen. Sammanfattningsvis rätt höga förväntningar alltså! Inte helt oväntat kunde och ville inte Ylva svara på vad jag skulle göra med livet efter examen så den fick jag kämpa med själv, vilket är helt riktigt då mentorns roll inte är att bestämma utan att istället vägleda adepten i hennes val. Först var det tufft att inse detta men idag är jag glad över att Ylva var benhård på den punkten. Det tvingade mig nämligen att tänka på nya sätt och ifrågasätta mig själv, vilket var precis därför jag sökt mig till Head Start.
Ylva: Inga så särskilt tydligt utmejslade utöver glädjen att i tanken få återuppleva min studietids glädje- och sorgeämnen och samtidigt kunna få guida och stödja en ung student utifrån de erfarenheter jag själv har samlat på mig genom livet. Åsa och jag har haft många och långa diskussioner i ett antal svåra frågor och resonerat om olika alternativ i valsituationer som uppstått. Adepten är den som ska styra innehållet i våra möten och jag tycker att Åsa var fantastisk på att hitta vitt skilda, men alltid mycket aktuella, teman för våra möten.
Vad tog ni med er från året med Head Start?
Åsa: Utan programmet skulle jag inte ha Ylvas ord ”Vad är det värsta som kan hända?” ständigt med mig i svåra val. Jag har i många situationer lutat mig tillbaka på dem och även kunnat hjälpa andra i min omgivning med exakt samma fråga. Det är enkla ord men så mycket vi två har diskuterat dem och inställningen där bakom, dit skulle jag inte ha kommit på egen hand utan lite bollplank på vägen.
Ylva: Mentorprogrammet innebar glädjen att få lära känna Åsa, och de utmaningar hon som student och ung kvinna ställs inför idag, sådär 30 år efter min egen studenttid.
Vilken relation har ni idag?
Åsa: Vi hörs lite då och då via mail och sms. Nyss var Ylva med på min exjobbspresentation vilket vi beslutat om under året i Head Start. Det var verkligen kul och betydde mycket för mig, inte bara för att hon varit min mentor men även för att Ylva också är civilingenjör från KTH.
Varför ska man nominera sin vän till Head Start mentorprogram?
Åsa: För att man vill se sin vän växa! Det är både roligt och utvecklande att ha en erkänt erfaren och kompetent mentor att prata med istället för bara familj och jämnåriga vänner. Mentorn kan ge så många fler perspektiv, t.ex. branscherfarenhet, deras egna misstag eller lärdomar från framgångsrika karriärer, men framförallt är hon en oberoende part, något välmenande vänner och familj aldrig kan vara.
Ylva: Det är en fantastisk chans för en adept att få en oberoende och erfaren vuxen att bolla viktiga frågor med i en del av livet när man gör många livsavgörande vägval.
Vad är Head Start för dig idag Åsa?
Head Start har varit en jätteviktig del av mitt liv eftersom det möjliggjort att jag lärt känna Ylva men även mig själv bättre. Alumninätverket är också en del av detta då det är fullt av fantastiska och inspirerande tjejer från alla möjliga utbildningar och branscher – man lär sig alltid något nytt när vi ses, även om det skulle kunna vara oftare!

Tack till Åsa och Ylva som ville dela med sig av sina erfarenheter från mentorskapet.
Känner du någon som du skulle vilja ge möjligheten att också få en mentor under det kommande året? Maila isf din motivering till nominering@headstart.se

Sista nomineringsdagen är på måndag den 5:e september så skynda och skriv direkt!