Vikten av ditt nätverk och mingel-tips från Jenny Moström

För två veckor sedan delade talangnätverket 4Potentials ut pris till ”Årets mest inspirerande medarbetare 2015” där en av de nominerade var Jenny Moström (Vice President Global Recruitment at EF Education First). Bland kriterierna för att bli nominerad återfanns egenskaper som tex.

  • Gör så att du går till jobbet med glädje
  • Inspirerar och motiverar dig till extraordinära resultat
  • Ser och lyfter andra
  • Med andra ord en person som är bra på att knyta kontakter och vårda dem. Vi tog därför en pratstund med Jenny om vikten av nätverkande, mingel-ångest och avslutar med the Jenny Moström-challange.

Jenny Moström bild


Hur skulle du beskriva dig själv som medarbetare?

Jag har alltid gått in med devisen att man ska ha roligt på jobbet, eller vad man än gör. Tror det är viktigt att alltid gå in för att leva som man lär och har viljan att utveckla andra människor, vilket handlar om att se individer.

Hur ser du på dina medarbetare idag – du ingår inte i ett arbetsteam direkt men har ändå kontakt och jobbar mot väldigt många i företaget och runt om i världen?

– Jag har i en tidigare karriär varit chef för väldigt många människor och när du är chef måste du verkligen vara motiverande men även kunna delegera, ge feedback både jobbig och positiv. Nu när jag inte är chef längre tycker jag det är skönt att inte ha direkt ansvar för personal men det är fortfarande väldigt roligt att se andra människor utan att ha ngt formellt ledarskap. Det handlar om allt ifrån att man ser personen som står och städar trappan när man kommer på morgonen, att man intresserar sig för taxi-chauffören eller att bry sig om hur vår koncernchef mår. Att man tar hand om personer omkring sig och ger det lilla extra.

Hur ser du på nätverkande?

– Nätverkande är verkligen A och O och man ska inte se det som något jobbigt. Idag finns det ju även ypperliga verktyg, som LinkedIn tex. Jag tror det är viktigt att man anstränger sig lite – man kan sätta ”nätverks-mål” för sig själv. Jag har varit dålig på det när jag varit småbarnsmamma men nu har jag sagt att jag ska gå på 4 nätverksträffar i olika sammanhang. Jag tycker det är bra både för att bygga sitt eget nätverk men även för att det utvecklar dig att lära känna andra människor inom din bransch och även människor som gör helt andra saker än vad du själv gör. Internt på ditt jobb är att bygga ditt eget nätverk samma sak som att bygga din egen karriär. Sitt inte och vänta på att din chef kommer och säger att det är dags att göra något nytt, eller att HR-avdelningen kallar dig till ett möte – nej, så funkar det inte riktigt. Det finns ju många sätt att göra det på, allt från att äta lunch med någon man inte känner och skulle vilja veta mer om till att bara ta en kaffe med någon. Man behöver inte ens boka en kaffe utan kaffeautomaten är ju en naturlig mötesplats där man lite lättare kan börja prata med nya personer. Tycker man sedan att det skulle vara intressant kan man fråga om en lunch eller om personen kan introducera dig för dennes avdelning tex.

Mingel

– Tycker man det är jobbigt med mingel så ta med dig en vän, men lova varandra att ni bara får hålla varandra i handen de 10 första minuterna – sedan måste ni skaffa 3-4 nya kontakter utan varandra. Jag kan också tycka att det är lite svårt ibland, som tex i måndags på den här Executive inspiration – galan, dit gick jag helt själv och vi var 150 personer. Man ser också att just tjejjer ofta står i grupp med personer de känner sedan tidigare, och då är det svårare att ta sig in i samtalet. Jag brukar faktiskt köra en sån här ”Hej, jag ser att ni står och pratar, ni känner säkert redan varandra men får jag prata lite med er” – man kan ju inte säga nej till någon som ställer en sådan fråga, eller hur? Även om de då stod och pratade om något privat innan så ändrar man samtalsämne till något mer inkluderande. Det är klart, första gången man gör något sådant är det jobbigt, men det brukar funka.

Har du några avslutande tips?

Om man tycker det är lite läskigt med mingel eller nätverkande så tror jag på ”Yes I can”, – att man intalar sig själv att tänka så, och att man faktiskt tar steget att söka det där jobbet eller att gå på den där nätverksträffen . Våga pusha dina gränser, det är så du växer som person och ofta är det inte så läskigt när du väl är på träffen. Sätt upp ett mål, tex att på nästa alumniträff ska du lära känna 2 nya Head Start-kvinnor. Jag tycker inte att man kan förvänta sig att bara få utan för att utnyttja ett nätverk måste man också ge av sig själv.

Vi tackar Jenny Moström som tog sig tid att dela med sig av sina tankar och myntar även en ny challenge; The Jenny Moström-challenge. Instruktioner; Att vid nästa event lära känna minst 2 nya personer och eventuellt ta en lunch/kaffe med dessa två.